RO:Sodalitas

From NovaRoma
Jump to: navigation, search

SPQR-BLACK.JPG
IN·MEMORIAM·A·TVLLIAE·SCHOLASTICAE·AVGVSTAE·PRINCIPIS·SENATVS·CENSORIS·IIII·CONSVLIS·II·PRAETRICIS


 Home| Latíné | Deutsch | Español | Français | Italiano | Magyar | Português | Română | Русский | English

Exista multe grupuri de interes in Nova Roma pentru diferite subiecte ce ar putea interesa cetatenii Nova Roma. Multe din aceste grupuri au propriile pagini de discutie si pagini web. Orice cetatean sau non-cetatean poate deveni membru al acestor grupuri.

Sodalitates in Roma Antiqua
In Roma principiul asociatilor private a fost recunoscut de timpuriu de catre stat; sodalitates pentru scopuri religioase sunt mentionate in cele XII table (Gaius in Digest, 47. 22. 4), iar collegia opificum, (bresla comerciantilor), se crede ca a fost creata de catre Numa Pompilius, ceea ce inseamna ca erau reglementate de catre jus divinum ca fiind asociate cu cultele particulare. Estre greu sa distingem intre doua cuvinte collegium si sodalitas; dar collegium are o mai larga semnificatie si foate fi folosit la asociatii de tot felul; publice, private, pe cand sodalitas in special o uniune cu scopul de a sustine un cult. Ambele cuvinte indica obiectul unei asociatii, pe cand societas este o combinatie temporara fara indatoriri stricte si permanente. [1]
Cititi mai mult
Sodalitates in Nova Roma

Sodalitas Coquorum et Cerevisiae Coctorum

Sodalitas Coquorum et Cerevisiae Coctorum este dedicat tuturor aspectelor bucatariei romane antice.

Sodalitas Egressus

Sodalitas Egressus promoveaza Republica noastra si stabileste intalniri intre cetatenii Nova Roma si alte organizatii interesate in diferite aspecte ale romei antice.

Sodalitas Graeciae

Sodalitas Graeciae este dedicat imbogatirii Nova Roma cu discutii legate de lumea greaca.

Sodalitas Latinitatis

Un loc in care se discuta despre limba, literatura si filologia clasica latina, impreuna cu promovarea latinitatii in Nova Roma. Mesajele in limba latina sau alte limbi sunt binevenite. Sodalitas Latinitatis

Sodalitas Militarium

Membrii Sodalitas Militarium discuta si studiaza toate aspectele armatei romane. Se concentreaza in special pe infanterie, cavalerie, forta navala, inginerie si cartografie.

Sodalitas Munerum

Pentru cetatenii Nova Roma interesati in luptele gladiatorilor sau alte distractii asa cum au fost ele practicate in Roma antica. Sodalitas Munerum

Sodalitas Musarum

The Sodalitas Musarum, under the patronage of Apollo and the Nine Muses, endeavours to develop and serve the cultural and artistic life of Nova Roma.

Mai multe ...
Forming sodalitates
Conform Lex Cassia de creatione sodalitatum: orice grup de cetateni poate trimite petitii Senatului pentru crearea unui grup de interes. Grupul trebuie sa opereze timp de sase luni apoi Senatul il poate recunoaste.
Personal tools