RO:FAQ

From NovaRoma
Jump to: navigation, search

SPQR-BLACK.JPG
IN·MEMORIAM·A·TVLLIAE·SCHOLASTICAE·AVGVSTAE·PRINCIPIS·SENATVS·CENSORIS·IIII·CONSVLIS·II·PRAETRICIS


 Home| Latíné | Deutsch | Español | Français | Italiano | Magyar | Português | Română | Русский | English

Contents

Ce inseamna "SPQR"?

Senatus Populusque Romanus - Senatul si poporul Roman; de obicei citat ca "Senatul si poporul Romei". Sufixul "que" este "si"; "Romanus" este un adjectiv. Profesoara Silvia Giorcelli Bersani explica mai mult.

Trebuie sa fiu pagan ca sa devin membru?

Absolut, nu! Nu avem nici un interes in viata religioasa privata a cetatenilor nostri. Tot ceea ce se cere este dragostea pentru romanitate. Chiar daca multi din cetatenii nostri sunt pagani, de un tip sau altul, si religia de stat a Nova Roma este Religia Romana, nu cerem cetatenilor sa practice paganismul roman. Magistratii, deoarece ei nu sunt doar functionari civili dar au si indatoriri in cadrul Religiei Romane, trebuie, in cele din urma, sa fie in masura sa indeplineasca aceste indatoriri.

Trebuie sa am o origine romana sau italiana ca sa ader?

Ca si mai inainte, absolut nu! Asa cum orice persoana indiferent de rasa sau nationalitate a putut deveni cetatean roman, dreptul la cetatenia nova romana este garantat tuturor.

Care este statutul femeilor in Nova Roma?

Societatea antica romana era una patriarhala. Chiar daca efortul nostru este directionat spre recrearea celor mai multe aspecte ale culturii romane, am reconsiderat cateva din viziunile ilustrilor nostri stramosi (sclavia fiind una dintre ele - cu care nu am fii de acord chiar de ar fii fost legala). Femeile in Nova Roma au drept de vot, pot sa detina functii, sa devina membre ale Senatului, si asa mai departe. Atata timp cat religia romana este functionala putem gasi acolo cateva indatoriri ce pot fii indeplinite doar de femei, altele doar de barbati iar unele, atat de catre femei cat si de barbati. Chiar daca recunoastem deosebirile dintre femei si barbati, nici unul nu este superior celuilalt.

Trebuie sa cunosc limba latina sau greaca?

Nu, deloc. In timp ce cunostiintele de latina ar putea fii folositoare in intelegerea unor termeni si fraze intalnite pe siteul nostru si in unele publicatii, ele nu sunt o cerinta. Cateva cursuri de limba latina sunt predate on line la Academia Thules.

Suveranitatea Nova Roma este un lucru serios?

Da, suntem foarte seriosi in declaratia noastra de suveranitate. In acelasi timp suntem realisti si nu ne asteptam sa functionam in viitorul apropiat ca o natiune suverana localizata intr-un teritoriu. Privim acest lucru in trei moduri: ca un obiectiv pe termen lung ce poate fii indeplinit, ca o cale convenabila de a organiza administratia Nova Roma ( in special tinand cont de orientarea noastra romana) si ca o necesitate pentru restaurarea completa a religiei romane (atata timp cat multe indatoriri religioase apartin statului).

Este Nova Roma un joc?

Nu. Suntem mult mai mult decat jocurile! Cultura si cunostiintele lasate de romani inca pot avea o contributie pozitiva asupra lumii moderne. Nova Roma incearca sa ofere un loc unde cei interesati de aspectele variate ale lumii clasice pot incepe sa transforme aceasta mostenire culturala din nou intr-un sistem viabil.

In timp si cu sansa, Nova Roma se dezvolta in viata reala. Numarul de cetateni este in continua crestere si din ce in ce mai mult intalnirile si evenimentele reale devin posibile. In prezent exista mai multi de o mie de Nova Romani...desfasurand afaceri orientate spre domenii de activitate in stransa corelatie cu clasicismul prin ordinul ecvestru, gazduind intalniri publice cum ar fii Zilele Romane si Conventia anuala a Nova Roma in Europa, organizand cluburi in jurul subiectelor clasice in legatura cu orice domeniu, de la alimentatie la filozofie, prezentand servicii religioase, ajutand la sponsorizarea cercetarilor arheologice serioase, si participand in viata politica a lumii reale ca o "civilizatie si cultura".

Pot sa fiu patrician?

Cu putine exceptii, noii cetateni vor adera clasei plebeilor. Accesul in clasa patricienilor este posibil prin nastere ori prin adoptie intr-o familie patriciana.

Deci, care este diferenta dintre patricieni si plebei?

Functional, nici una. De fapt, sunt cateva magistraturi (cum ar fii Tribunus Plebis) ce pot fii ocupate numai de cetateni din clasa plebee. Statutul de patrician a fost inclus ca o cale de a onora acele familii ce s-au infiintat in perioada de inceput a Nova Roma si au fost, datorita acestui motiv, implementate in istoria noastra timpurie.

Ce este o prajitura spelt (sau prajitura far)?

Unii intalnesc termenul "spelt cake" in texte despre ritualurile religioase. Este vorba despre o prajitura preparata din grau, folosita traditional in ofertele dedicate zeitatilor agricole cum ar fii Ceres sau Tellus. Tineti cont de faptul ca "spelt" este o traducere incorecta din latina a cuvantului "far", care de fapt este un tip de grau numit in engleza emmer.

Cum pot forma un colegiu Wicca (sau Asatru, Islam, etc.)?

Raspunsul este ca nu se poate.Strict vorbind, colegiile oficiale sunt bazate pe modelul istoric roman si sunt specific implicate in practica restaurarii religiei romane istorice. In timp ce Senatul poate recunoaste oficial institutii religioase din afara religiei romane, el face aceast lucru doar pentru grupuri reconstructioniste ale traditiilor ce au existat in timpul perioadei clasice romane (cum ar fii Misterele lui Mithra, Cultul lui Isis, Cultul lui Dyonisus, etc.). In timp ce Wicca, Asatru, Islam, religia Amerindiana, etc. nu au fost cunoscute romanilor, ele nu se regasesc in religia publica a Nova Roma. Asta nu inseamna ca cetatenii nu pot practica aceste credinte in viata lor religioasa privata, restrictia fiind strict aplicata doar in religia publica oficiala.

Personal tools